Kräftbröd med klös
Till 16 stycken behövs:
Deg:
50 gr jäst
4dl filmjölk
2tsk strösocker
1tsk salt
50 gr rumsvarmt smör
10-11dl vetemjöl special
32 st svartpepparkorn
Pensling:
1 ägg
Ugn: 225 grader
Gör såhär:
1. Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig helt.
2. Tillsätt socker, salt och smör. Tillsätt nästan allt mjöl och arbetar degen väl.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord. Tag undan ca 1/4 av degen och dela resten i 16 bitar. Rulla ut till avlånga bitar, ca 8cm långa. Lägg "kräftkropparna" glest på plåtar med bakplåtspapper.
5. Dela den sparade degen i 32 bitar som ska bli kräftklor. Rulla ut till ca 8cm långa rullar som är tjocka i den ena änden och tunna i den andra. Tryck fast "klorna" på kroppen, den tunnaste delen mot kroppen. Klipp ett jack i varje klo. Tryck fast svartpepparkorn som ögon. Snitta "kräftkroppen" tre gånger.
6. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minnuter.


2. Tillsätt socker, salt och smör. Tillsätt nästan allt mjöl och arbetar degen väl.
3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
4. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord. Tag undan ca 1/4 av degen och dela resten i 16 bitar. Rulla ut till avlånga bitar, ca 8cm långa. Lägg "kräftkropparna" glest på plåtar med bakplåtspapper.
5. Dela den sparade degen i 32 bitar som ska bli kräftklor. Rulla ut till ca 8cm långa rullar som är tjocka i den ena änden och tunna i den andra. Tryck fast "klorna" på kroppen, den tunnaste delen mot kroppen. Klipp ett jack i varje klo. Tryck fast svartpepparkorn som ögon. Snitta "kräftkroppen" tre gånger.
6. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minnuter.


Kommentarer
Trackback