Idag har en mycket nära vän till min familjen blivit hämtad av änglar från ovan.
I denna svåra stund tänker jag även på Din Familj, vi ska hjälpa och stötta så mycket vi kan men framförallt ska vi ta hand om varandra.
/Linn
Saftigt matbröd
Piroger
160g margarin
3dl mjölk
50gr jäst
4krm salt
1 ägg
1 äggvita
1-1,2l vetemjöl
1/2dl vetekli
FYLLNINGEN:
600gr blandfärs
2 gula lökar
margarin (till stekning)
salt
svartpeppar
8msk tomatpuré
1 liten burk majs
1 röd paprika
ev. vitlök
1 ägg till pensling
GÖR SÅ HÄR:



Inspiration/inköp USA






American Cheesescake på blekingska
Min inspirationskälla hittade jag i Seattle, '
Ingredienser
300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.
2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.
3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.
4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.
5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.
6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.
7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.
8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.




Mastig och god! Garnering är frivillig och man kan välja på många smaker. Jag valde den klassiska varianten, blåbär.
Kanelsnäckor (dinkelmjöl)
Ingredienser
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
390 g vetemjöl (6,5 dl)
390 g dinkelmjöl (6.5 dl)
Fyllning:
(valfri)
50 g smör
1 dl socker
1 msk kanel
Pensling:
1 ägg
2 tsk vatten
1 nypa salt
Garnering:
(valfri)
Pärlsocker
Gör så här
Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.Blanda degvätskan med jästen i en bunke.
Tillsätt socker, kardemumma, salt, och nästan allt mjölet.
Arbeta degen i maskin tills den är blank och smidig. (gör degtestet för att se om den är klar, se öl-limpan).
Låt degen jäsa i skålen i 40 min under duk.
Dela den i 2 bitar, och kavla ut en bit i taget.
Bred på fyllningen som man redan har förberett genom att röra samman dom ingredienserna.
Vik degen på mitten, och sporra 20 st lodrätta snitt.
Gör en knut av varje degremsa och stoppa in ändarna på degremsorna underbullen.
Om man vill stoppa dom i bullpapper, annars läggs dom på papper på en plåt.
Jäsa under duk i 40 min.

Gottebrytbröd (Fullkornsdinkelmjöl)
Ingredienser:
9 dl fullkornsdinkelmjöl
3½-4 dl grahamsmjöl
100 g smör/margarin
½ dl vetegroddar
4 msk krossad linfrön
2,5 dl kesella
50 g jäst
2 msk flytande honung
½ l mjölk
2 tsk salt
2 msk sesamfrö
Gör så här
Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Värm mjölken fingervarm (37 grader) tillsammans med fettet.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken.
Rör ner yoghurt eller kesella , honung, saltet, vetegrodddar, linfrön och mjöl.
Arbeta i hop till en deg/smet.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 24 delar.
När man bakar med dinkelmjöl ska degen vara ganska kladdig.
Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger.
Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna.
Lägg dem ganska tätt i en smord plåt/alt. bakpappersklädd, med höga kanter.
Jäs ytterligare 20 minuter.
Pensla bullarna med äggula och lite vatten och strö över sesamfrön.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden.
Går alldeles utmärkt att frysa in.


Detta brytbröd är väldigt saftigt och mäktigt.