Visste du att kruskakli....

...kommer från vetekronets skaldelar och innehåller nyttiga mineraler. Använd kruskakli i degen och du får ett saftigt och fiberrikt bröd.

Kruskakli grovbröd

Till två bröd:

Dag 1
1dl rågkross
1dl vetekross
1dl linfrön
1dl kruskakli
2dl solrosfrön
2tsk hel kummin
3tsk salt
1dl ljus sirap
4dl vatten

Dag 2
5dl vatten
100g jäst
ca 15dl mörkt lantbrödsmjöl

Gör såhär:
1. Dag 1: Mät upp alla torra ingridienser samt sirapen i en bunke. Koka upp vattnet och hälll det hett över ingredienserna. Rör om och låt bunken stå övertäckt till nästa dag.
2. Dag 2: Låt vattnet sjuda upp och häll det över den grova blandningen. Rör om och låt stå en kort stund tills  blandningen håller fingervarm tempratur. 
3. Smula ner jästen i blandningen och rör om. Blanda ner lantbrödsmjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg.
4. Smörj två avlånga 1½-liters bakformar och kllickar ner degen eller rulla till bröd och lägg direkt på plåt. Ställ bröden att jäsa i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. 
5. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 minuter. Själp upp bröden och låt kallna inlindade i bakduk.  







RSS 2.0