Tidskrävande men goda Baguetter

Färdigt på: 7 tim 35 min
Ingredienser

Deg 1 (Surdeg):
5 g (1/10 pkt) färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special
Deg 2:
15 g färsk jäst 1/4 paket
3 dl kallt vatten
1 sats surdeg (se recept ovan)
1 msk salt
1 msk strösocker
8.5 dl vetemjöl special
vatten till pensling
flingsalt och sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor och/eller blå vallmofrö att strö över baguetterna.

1. Deg 1 (surdeg): Smula jästen i en bunke och lös upp den med vatten.

2. Tillsätt vetemjöl special och rör till en lös deg. Täck bunken med plastfilm och jäs degen i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

3. Deg 2: Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om.

4. Tillsätt surdegen, salt och strösocker och sist vetemjöl special tills degen går ihop. Knåda degen i degblandare på låg hastighet i cirka 15 minuter.

5. Jäs den i bunken under bakduk, i cirka 1,5 timme.

6. Sätt ugnen på 240 grader.

7. Dela degen i fyra och tryck försiktigt ut varje bit med fingrarna till en rektangel.

8. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna. Lägg sedan baguetterna med skarven nedåt på en baguetteplåt (eller vanlig plåt) och låt dem jäsa i cirka 1 timme till dubbel storlek.

9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

10. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.

11. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

12. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ in plåten i ugnen och grädda dem i cirka 30 minuter.

13. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter.

14. Efter ytterligare 10 minuter, öppna ugnsluckan och stänk/spraya lite vatten över baguetterna för att få en fin krispig skorpa. Låt dem svalna på galler utan bakduk.


Tekakor med vetekli

100gr Margarin
5dl mjölk
50gr jäst
1 tsk salt
1 tsk socker
2dl vetekli
ca 1,2liter vetemjöl

Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölken.
Låt vätskan bli fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke.
Lös upp den med lite av degspadet.
Häll i resten av vätskan samt salt, socker, vetekli och vetemjöl.
Arbeta degen väl. Låt den stå och jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Ta upp degen och formar till en lång orm.
Dela i ca 15 delar och lägg direkt på plåt. Grädda kakornamitt i ugnen i 250 grader i ca 8 minuter.




Minidammsugare

5dl sockerkaka
2tsk kakao av god kvalitét
Arrakessens eller punsch efter smak
300 g grön marsipan
Florsocker till utkavling
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör såhär:

1. Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.

2. Tillsätt arrak efter smak.

3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.

4. Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.

5. Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.

6. Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.

7. Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.

1. Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.

2. Tillsätt arrak efter smak.

3. Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.

4. Kavla marsipanen till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.

5. Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.

6. Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.

7. Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.




Rågkakor

50gr jäst
5dl vatten (fingervarmt)
1msk smör
2msk mörk (bröd) sirap
1½tsk salt
1msk kummin
½msk ättiksprit
450gr (8dl) fint rågmjöl
300gr (5dl) kärnvetemjöl

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1dl av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Kavla eller platta ut dem till runda kakor, ca 16cm i diameter.
5. Lägg kakorna på plåtar smorda eller med bakplåtspapper. Nagga dem och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.



RSS 2.0