Plommonkaka- Busenkel och god

Till smeten:
2 ägg
1 1/4dl socker
50gr smält smör
100gr mald sötmandel
1½dl vetemjöl
1tsk bakpulver
ca 10 plommon (beroende på storlek)

Topping på kakan
1msk socker
1msk färskpressad citron


Vispa ihop ägg och socker tills smeten blir vit och pösig. Vänd därefter ner alla torrvarorna och avsluta med det smälta smöret. Häll upp smeten i en smord och bröad 22cm (diametern) tårtbottenbakform. Dela och kärna ur plommonen och placera sedan halvorna i ett snyggt mönster på kakan med skärsidan nedåt, lägg på dem, tryck ej ner dem. Pressa lite citron över hela kakan och strö på socker. Kakan gräddas i ca 35minuter i mitten av ugnen på 175 grader.

Värm kakan lite lätt och strö florsocker på toppen före servering. Servera gärna plommonkakan med en klick vaniljglass.




Chokladcupcakes med lemon curd fyllning och creamcheese frosting

Lemon Curd:

3st citroner
1½ dl strösocker
50 g smör
2½ msk majsstärkelse
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor

Använd en tjockbottnad kastrull och vispa kraftigt, annars bränns det lätt vid i bottnen.

1. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

2. Sila vätskan och släng skalet.

3. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

4.Vispa samman ägg och gulor.

5. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

6. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.



Ingredienser:

5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl olja
2,5 dl kokande vatten

Frostingen:
60 g margarin
160 g cream cheese
ca 8dl florsocker
1 tsk citronjuice

Gör så här:
Sikta florsockret och vispa ihop alla ingredienser i en skål. tillsätt karamellfärg, om du önskar.


Sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål. det är smidigast att sikta kakaon och mjölet, på så vis slipper man klumpar i smeten. tillsätt ägg, mjölk och olja. vispa på medelfart i 2 minuter. Rör sedan i det kokande vattnet. Häll smeten i formarna (jag anar att man nästan måste ha en cupcakeplåt till detta recept eftersom att smeten är ganska lös), ca 2/3 av formarna. grädda i ca 20 minuter, prova med en sticka för att vara säker om de är färdiga.

Gör hål i mitten på cupcaksen och fyll med en tsk lemon curd. Täck med frosting och strössel.




Pollyfyllda cupcakes med creamcheese frosting

Ingredienser:

115 g margarin
2,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
lite mindre än 1 dl mjölk (0,8 dl)
2 tsk vaniljsocker
ca 3 Polly i varje cupcake

Gör såhär:
Ställ ugnen på 175 grader. vispa ihop margarinet och sockret tills det är fluffigt, ca 3-5 min. Tillsätt äggen och vispa väl. Sikta mjölet och blanda det med bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål, tillsätt sedan de torra ingredienserna i smeten lite i taget. Varva med mjölken. vispa tills smeten har en jämn och fin konsistens.  Fyll cupcakeformarna 1/2 till 2/3 och tryck sedan ner 3 stycken Polly i varje.  Grädda i ugnen i ca 20 minuter.
Frostingen:
60 g margarin
160 g cream cheese
ca 8dl florsocker
1 tsk citronjuice

Gör så här:
Sikta florsockret och vispa ihop alla ingredienser i en skål. tillsätt karamellfärg, om du önskar.





Kräftbröd med klös

Till 16 stycken behövs:

Deg:
50 gr jäst
4dl filmjölk
2tsk strösocker
1tsk salt
50 gr rumsvarmt smör
10-11dl vetemjöl special
32 st svartpepparkorn

Pensling:
1 ägg

Ugn: 225 grader

Gör såhär:

1. Smula jästen i en bunke. Värm filmjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig helt.

2. Tillsätt socker, salt och smör. Tillsätt nästan allt mjöl och arbetar degen väl.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

4. Arbeta igenom degen på mjölat bakbord. Tag undan ca 1/4 av degen och dela resten i 16 bitar. Rulla ut till avlånga bitar, ca 8cm långa. Lägg "kräftkropparna" glest på plåtar med bakplåtspapper.

5. Dela den sparade degen i 32 bitar som ska bli kräftklor. Rulla ut till ca 8cm långa rullar som är tjocka i den ena änden och tunna i den andra. Tryck fast "klorna" på kroppen, den tunnaste delen mot kroppen. Klipp ett jack i varje klo. Tryck fast svartpepparkorn som ögon. Snitta "kräftkroppen" tre gånger.

6. Låt jäsa under bakduk i 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minnuter.




Kokt Jordgubbssaft

4dl jordgubbar
6dl vatten
4dl socker/liter avrunnen saft
1krm natriumbensoat
2krm citronsyra

Rensa och skölj bären. Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg i bären och koka dem under lock i ca 10 minuter. Pressa bären mot grytans kant och botten med en potatispress då och då så bärsaften pressas ur. Häll bärmassan i en silduk och låt saften rinnan tills all saft runnit nerMät saften och häll den tillbaka i grytan. Koka upp saften och rör sedan i sockret och låt den koka upp på nytt. Skumma av saften, ta grytan från värmen och rör i konserveringsmedeln i lite av saften och rör sedan ner massan i den resterande saften. Saften hälls sedan upp i nydiskade heta flaskor för förvaring i frys eller kylskåp. Om du ska frysa flaskor, tänk på att inte fylla flaskan ända upp.


Ljuvliga vaniljknyten

Dessa härliga bullar sprider en oemotståndlig doft av vanilj och är som allra godast när de serveras nygräddade!!

Det här behövs till 40 st


Deg:
50 gr jäst
150g smör
5dl mjölk
1 ägg
½tsk salt
1dl vit sirap
15dl vetemjöl

Fyllning:
150gr smör
1½dl strösocker
1msk vaniljsocker med äkta vanilj

Pensling:
smält smör och socker

1. Smula jästen i en skål. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Lös jästen i lite av degspadet. Tillsätt ägg, salt, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den släpper skålens kant. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

2. Rör ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel.

3. Bred på fyllningen och vik degen dubbel. Skär i 1½cm breda bitar och skär ett snitt nästan igenom i mitten.

4. Snurrar remsorna till knutar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda sedan i 8 minuter mitt i ugnen i 250 grader. Strax före servering penslas bullarna med smält smör och doppas i socker.



RSS 2.0