Idag har en mycket nära vän till min familjen blivit hämtad av änglar från ovan.

Till S.

Jag fäller en och annan tår när jag tänker på Dig som kommit att betyda så mycket för så många. För mig var Du inte bara en vän till familjen utan också en mentor och stöttepelare. När jag tänker på Dig känner jag Din värme, trygghet och vänlighet, Du spred mycket glädje med Din humor, Ditt lugn och Ditt lyssnande öra fanns alltid nära. Du hjälpte mig när jag var grön och ny, vägledde mig igenom sammanträderna och påvisasde hur en god ordförande bör agera även i kniviga situationer. Vi har delat många roliga minnen tillsammans och dem kommer jag alltid bära med mig i mitt hjärtat.

I denna svåra stund tänker jag även på Din Familj, vi ska hjälpa och stötta så mycket vi kan men framförallt ska vi ta hand om varandra. 
                                            
                                                                        /Linn


Saftigt matbröd

yuhh

Piroger

DEG:
160g margarin
3dl mjölk
50gr jäst
4krm salt
1 ägg
1 äggvita
1-1,2l vetemjöl
1/2dl vetekli

FYLLNINGEN:
600gr blandfärs
2 gula lökar
margarin (till stekning)
salt
svartpeppar
8msk tomatpuré
1 liten burk majs
1 röd paprika
ev. vitlök

1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR:

Smält margarinet, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen och lös upp den med mjölkblandningen. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Rör till en smidig deg. Låt degen jäsa medan fyllningen görs. Bryn köttfärsen i margarin. Fräs löken i margarin. Tillsätt löken, salt peppar, tomatpuré, majsen óch den fint hackade paprikan, låt svalna. Arbeta degen smidig och dela den i 12 delar. Kavla ut varje del till en rund platta. Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop med en gaffel. Lägg pirogerna på bakplåtar försedda med bakplåtspapper. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader till pirogerna är vackert gyllenbrun.



Jag passade även på att göra två frukostbullar till imorgon, piffade upp dem med att dra på lite riven ost på toppen.

Inspiration/inköp USA














American Cheesescake på blekingska

Min inspirationskälla hittade jag i Seattle,
'

Ingredienser

300 g digestivekex
150 g osaltat smör
1 dl strösocker
1 dl maizena
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad (gärna med citron/limesmak)
1 dl frysta blåbär

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft. Smält smöret.

2. Krossa kexen i mixer och rör i det smälta smöret.

3. Packa blandningen hårt en form med löstagbar botten. Grädda botten i 10 minuter och låt den svalna.

4. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kvarg och färskost och vispa krämigt med en elvisp.

5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen och vispa väl. Häll i grädden lite i taget under vispning.

6. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner den i smeten.

7. Fyll smeten över kakbotten och strö över bären på toppen. Grädda kakan i 30 minuter. Man kan täcka den med aluminiumfolie när den fått gyllene färg för att den inte ska bli för bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter.

8. Låt cheesecaken stå i kyl över natten eller 6-8 timmar för att den ska sätta sig och bli lättare att skiva upp i snygga bitar.








Mastig och god! Garnering är frivillig och man kan välja på många smaker. Jag valde den klassiska varianten, blåbär.

Kanelsnäckor (dinkelmjöl)

Ingredienser

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
2 tsk stötta kardemummakärnor
390 g vetemjöl (6,5 dl)
390 g dinkelmjöl (6.5 dl)

Fyllning:
(valfri)
50 g smör
1 dl socker
1 msk kanel

Pensling:
1 ägg
2 tsk vatten
1 nypa salt

Garnering:
(valfri)
Pärlsocker


Gör så här

Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Blanda degvätskan med jästen i en bunke.
Tillsätt socker, kardemumma, salt, och nästan allt mjölet.
Arbeta degen i maskin tills den är blank och smidig. (gör degtestet för att se om den är klar, se öl-limpan).
Låt degen jäsa i skålen i 40 min under duk.
Dela den i 2 bitar, och kavla ut en bit i taget.
Bred på fyllningen som man redan har förberett genom att röra samman dom ingredienserna.
Vik degen på mitten, och sporra 20 st lodrätta snitt.
Gör en knut av varje degremsa och stoppa in ändarna på degremsorna underbullen.
Om man vill stoppa dom i bullpapper, annars läggs dom på papper på en plåt.
Jäsa under duk i 40 min.


Här har jag nöjet att presentera en kraftigare och robustare kanelbulle som går i hälsans tecken. Den är god och tyngre i smaken än en vanlig kanelbulle.



Gottebrytbröd (Fullkornsdinkelmjöl)

Ingredienser:

9 dl fullkornsdinkelmjöl
3½-4 dl grahamsmjöl
100 g smör/margarin
½ dl vetegroddar
4 msk krossad linfrön
2,5 dl kesella
50 g jäst
2 msk flytande honung
½ l mjölk
2 tsk salt
2 msk sesamfrö


Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Värm mjölken fingervarm (37 grader) tillsammans med fettet.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken.
Rör ner yoghurt eller kesella , honung, saltet, vetegrodddar, linfrön och mjöl.
Arbeta i hop till en deg/smet.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 24 delar.

När man bakar med dinkelmjöl ska degen vara ganska kladdig.
Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger.
Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna.
Lägg dem ganska tätt i en smord plåt/alt. bakpappersklädd, med höga kanter.
Jäs ytterligare 20 minuter.
Pensla bullarna med äggula och lite vatten och strö över sesamfrön.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden.
Går alldeles utmärkt att frysa in.



Detta brytbröd är väldigt saftigt och mäktigt.

RSS 2.0