Min helg i bilder

Helgen spenderades hos C i Karlskrona, härligt.




Nu är jag också ägare av en matbrännare, yay! Det är tänkt att den ska användas någongång i nästa vecka.


Nya fräsha mått har också köpts in

Graham cracker cupcakes

Till 24 cupcakes;

  • 2 1/4 cups plus 2 tablespoons socker
  • 1 3/4 cups mjöl
  • 3/4 cup plus 1 tablespoon kakao
  • 1 1/2 teaspoons bakpulver
  • 1 1/2 teaspoons bikarbonat
  • 1 teaspoon salt
  • 2 large ägg
  • 1 cup mjölk
  • 1/2 cup vegetabilisk olja
  • 2 teaspoons ren vanilla extract
  • 1 cup kokande vatten
  • 1 1/2 cups Digestive kex (15st)
  • 1/3 cup osaltat smör
  • 150g hackad choklad (70%)

Dekorering;
3dl grädde
1l jordgubbar
citronmelisseblad


Gör såhär;

  1. Värm upp ugnen till 175*C. Placera ut 24st muffinsformar i 2st muffinsplåtar och ställ åt sidan.
  2. Blanda 2 cups plus 2 tablespoons socker, mjöl kakao, bakpulver, bikarbonat och salt tillsammans i en stor skål, blanda väl.
  3. Ta en stor skål, blanda ägg, olja och vanilj extratet. Tillsätt torringredienserna  och blanda med en elvisp i ca 2minuter. Tillsätt sedan det kokande vattnet och blanda på nytt, ställ sedan åt sidan. Lägg digestivekexen i en platpåse och krossa dem försiktigt med en kavel, lägg smulorna i en kastrull med 1/4 cup socker och det smälta smöret, blanda väl.
  4. Lägg 1 tablespoon digestivekexsmulor i botten på var och en av muffinsformarna. Ta hjälp av botten på ett glas och pressar samman digestivekexmixen i botten på varje muffinsform. 
  5. Lägg 2 teaspoons choklad i varje muffinsform och ställ muffinsplåtarna i ugnen i ca 5 min till det har bildat ett chokladkex i varje muffinsform. 
  6. Ta ut plåtarna och fyll formarna till 1/3. Strö över lite digestivesmulor och ställ in i ugnen och låt gå i ca 20 min.
  7.  Låt cupcakesen svalna och dekorerar sedan dem.


4



5



6



7



Kryddor som prydnad

Visst är det fint när utemöblemangen är pryda med diverse fina blomsterarrangemang men vem säger att det alltid måste vara blommor? Jag tycker att det är minst lika fint att ha någon kryddväxt på bordet och dessutom är det ätbart och nyttigt. Mitt utebord pryds av en fin illgrön persiljeodling i en fin potta, kan det bli bättre?



För oss lägenhetsbor som inte har tillgång till trädgård går det lika bra att påta ner några fina kryddväxter i en stor potta att ha på altanen eller på uteplatsen. Någon nämnvärd skötsel förrutom vatten och kärlek behövs inte, de klarar sig fint på egen hand och är perfekt att skörda vid grillning, dekoreringtårtan eller att piffa till salladen med. Sätt de kryddor just DU har användning för.


Leilas Citronpaj med Hallonmaräng- på mitt sätt

Ingredienser

NOTE!!!!!!!!
Det blev väldigt mycket mördeg av detta recept, räcker gott och väl att göra halva satsen.

Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemon Curd:
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering
Hallonmaräng:
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon

Tips

Gör så här

1. Mördeg:

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemon Curd:

NOTE!!!!!!!!!!!
Använd en tjockbottnad kastrull och vispa kraftigt, annars bränns det lätt vid i bottnen.

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering:

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

NOTE!!!!!!!!!!
Jag gjorde inte så som det stod i receptet eftersom jag helt enkelt inte tyckte att det lät som det bästa alternativet. Jag gjorde swissmaräng istället efter som det liknar mashmellows. Vispade ihop äggvitorna och det mesta utav sockret över ett vattenbad till det nådde 65*C, drog av bunken och fortsatte att vispa till marängen kallnat, därefter vispade jag ner de mosade hallonen lite i taget.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter.



Citroner till Lemoncurden


Den färdiga Lemoncurden


Kavla ut degen och tryck i den i formen


Marängsmeten fint rosafärgad av hallonen


Jag använder mig av spritspåse från "Werner & Werner", kostar 5kr stycket men det är det värt. Tyllet kommer ifrån samma butik.



Det färdiga resultatet. Lite bränt på topparna men ett helt ok resultat.

Leilas biskvier, fast på mitt sätt

Ingredienser

250g Mandelmassa
2 äggvitor
1½dl socker

Smörkräm:

1 st äggvita
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st nypa salt
0.5 st citron, saften
250 g smör
125 g mörk kvalitetschoklad 70 %
1 msk kallt espressokaffe

Till doppning:
150g mörk kvalitetschoklad 70 %


Gör så här

1. Sätt ugnen på 180 grader.

2. Riv mandelmassan och blanda samman ingredienserna till bottnarna.

3. Spritsa ut 20 stycken rundlar på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda biskvibottnarna tills det är gyllene i cirka 13 minuter.

5. Smörkräm och doppning:

6. Blanda äggvita, strösocker, vaniljsocker, salt och citronsaft i en ren rostfri bunke. Rör till sockret har löst upp sig.

7. Vispa till maräng över ett vattenbad (i bunke över kokande vatten) till cirka 65 grader.

8. Tag av bunken från värmen och vispa med elvisp tills marängen blivit helt kall.

9. Klicka ner rumstempererat mjukt smör lite i taget och vispa krämen luftig i cirka 15 minuter.

10. Smält chokladen och låt den svalna, rör ner den i krämen.

11. Rör ner kallt espressokaffe.

12. Bred krämen på undersidan av biskvierna med en palett eller slickepott. De ska bli toppiga.

13. Låt stelna i kyl eller frys

14. Smält choklad till doppning i ett vattenbad

15. Doppa biskvierna så att smörkrämen täcks i choklad och låt dem stelna på ett bakplåtspapper.

image45

image46

image47


RSS 2.0