Vikten av bra råvaror

Visst kan man fuska och snåla in på mycket här i livet men något man inte kan fuska eller snåla på så är det med råvaror i matlagning och bakning. Bra råvaror- bra resultat, mindre bra råvaror-mindre bra resultat. Personligen brukar jag inte följa ett recept slaviskt eftersom råvarornas kvalité bestämmer mängden, man får helt enkelt prova sig fram och känna efter. Att måtta med dl-mått är helt värdelöst, införskaffa dig en våg och väg upp varan istället för att få det efterlängtade perfekta resultatet. Hur mycket är ett ägg? Ett ägg kan vara lite, stort eller någonstans mitt i. Kok- och-bakböcker får agera Bibel i mitt hem, vågen min vänsterhand och hushållsassistenten min högerhand.

En bulle i ugnen- eller inte

Körde inom CG:s på vägen hem från jobbet då jag var så sugen på att göra kanelbullar. Jag tänkte lyxa till det och dessutom variera mig genom att göra EKOLOGISKA kanelbullar men det stupade sånär som på mållinjen då jag hade glömt att köpa ekologiskt mjöl. Baket blev inställt för att återupptas när jag har införskaffat ekomjöl, synd men ska det göras ska det göras riktigt!

image22

Ser ni något som är fel med bilden? Ja just det, mjölet ska ju vara ekologiskt....

Uppdatering igen...

Nu tror och hoppas jag att bloggen ska fungera på allra bästa sätt!     /Linn

Uppdatering

Problemet har lokaliserats och kommer att åtgärdas omgående.

Pressmeddelande

BLOGGEN ÄR UNDER UPPBYGGNAD OCH KOMMER ATT FÖRBÄTTRAS SNARAST.

Just nu arbetas det med att ta bort begäran om lösenord då denna blogg IINTE är lösenordsskyddad.
Jag ber hemskt mycket om ursäkt     /Linn

Fullkornsbröd med morot

Till två bröd eller ca 24 portionsbröd

Fördeg:
1pkt torrjäst
5dl fullkornsmjöl
1msk salt
1tsk socker
5dl vatten 40*c

Fortsätt med:
4dl finrivna morötter
ca9dl vetemjöl
solrosfrön

Blanda jästen med fullkornsmjöl, salt, socker i en stor bunke, Rör ner vattnet till en gröt. Täck med plastfilm och låt jäsa 1h.

Riv morötterna. Rör ner detta i fördegen och tillsätt hälften av mjölet. Tillsätt sedan lite mjölk i taget tills du har en det som går att knåda.

Knåda degen för han i 5-6min, tills den är smidig men inte fast.

Forma och låt jäsa 1h. Värm ugnen till 250*c. Sätt in bröden i mitten av ugnen, sänk temraturen till 200*c och låt dem gå i ungefär 30 min eller tills de fått fin färg och låter ihåliga när man knackar på dem. Portionsbröden tar lite kortare tid, ca 15 min. Lossa dem från formar och låt svalna under bakduk på galler.

Brödet blir vädligt saftigt och gott och är gott att rosta dagen efter bakning.

image9


                                                                                        Fördegen på jäsning

image10

Det färdiga resultatet till höger, olivportionsbröden till vänster. Tyvärr kom jag mig inte för att fota innan jag lagt dem i påsar!

Grekiskt olivbröd

Till två bröd eller ca 10 portionsbröd;

450g vetemjöl special
2tsk salt
1tsk socker
2tsk torrjäst
2 3/4dl mjölk
1msk olivolja (ta olijan som oliverna låg i)
1dl hackade oliver ( välj BRA oliver, lite dyrare, lite godare)
mjölk till pensling

Blanda mjöl, salt socker och torrjäst i en bunke.

Blanda degvätskan och olivolja och värm till drygt 40*c. Tillsätt mjälblandningen och oliverna och ror tills du får en deg som går att knåda. Ta upp den och knåda degen smidig på mjölat bord i 5-10 min eller kortare tid i hushållsassistent. Lätt tillbaka den i bunken och låt jäsa övertäckt i 60min eller tills den har jäst till dubbel storlek.

Knåda snabbt igenom degen, rulla ut och forma antingen till bröd eller portionsbröd. De blir högre om man lägger dem i formar (jag använde min cupcakesplåt. Låt bröden jäsa i ca 30min. Värm ugnen till 200*c. Pensla bröden med mjölk och låt bröden gå i ugnen tills de låter ihåliga, ca 15 min för portionsbröd och 35-40min för bröd. Lossa formarna och låt bröden gå ytterligare någon minut utan form och då med undersidan uppåt.

Låt svalna på galler under duk, så skorpan blir lite hårdare. Serveras gärna med smulad fetaost och svarta oliver.


image8

Innan jäsning


Fullspäckat Fetaostbröd

Du behöver:

6dl mjölk
50g jäst
4msk olivolja
3 stora ägg
2dl grahamsmjöl
17dl vetemjöl special
4tsk salt
2paket fetaost (ta märket FONTANA)
5-6 vitlöksklyftor, pressade
1½dl soltorkade tomater, hackade
3tsk färsk basilika
3tsk färsk timjan
5tsk färsk oregano

Garnering
1ägg till pensling
sesamfrö

Värm mjölken till 37*c och rör ut jästen. Tillsätt olja, ägg, nästan allt mjöl och salt. Arbeta degen smidig och låt den vila en stund.

Kavla ut degen till två avlång plattor. Blanda ihop ost, vitlök soltorkade tomaterna och örter i en skål och fördela sedan på plattorna och rulla ihop. Skär rullarna i ca 4 cm tjocka skivor och ställ dem på högkant i smorda och mjölade brödformar, jag mjölade men det hade behöver man inte göra. Låt det gärna vara glest mellan bullarna då de jäser ut mycket. Täck med plast film och låt stå i kylen över natten, där degen jäser långsamt.

Tag fram formarna 1-2 timmar före gräddning då de blir luftiga och fina. Pensla med det uppvispade ägget och strö på sesamfrö.

Värm ugnen till 225*c, låt bröden gå 10 min, sänk sedan värmen till 175*c och låt bröden gå ytterligare 25-30min. Tag sedan ur dem ur formarna och låt dem gå i ugnen ytterligare 5-10min med botten uppåt. Tiden varierar beroende på formarnas storlek. Låt bröden svalna under bakduk. Serverar brödet i knubbiga bitar, gärna till soppa eller till ett glas rödvin.

(Dessa bröd blev mycket goda. Har ni inte färska kryddor hemma går det lika bra med torkade, tänk bara på att ta lite mindre än vad som står i receptet.
 
    


De två första bilderna är från mitt senaste bak där jag bytte ut grahamsmjölet mot grahamsmjöl fullkorn. Brödet blir lite tyngre i smaken och lite myttigare. Om man använder soltorkade tomater som INTE ligger i olija kan man stänka på lite olivolja innan man rullar ihop länden. Brödet får en härlig smak och upplevs inte så torrt och kompakt.

image4
Före jäsning


image5
Efter jäsning

image6
Efter bakning

Grissini

Till ca 50 st

1pkt jäst
2dl vatten 37'
1dl olivolja
2tsk salt
2tsk socker
4-4/½dl vetemjöl

Till pensling
1 ägg
valfri smaksättning

Lös upp jästen i vatten. Tillsätt olivolja, salt och socker

Häll den mindre mängden mjöl i en bunke. Gör en grop i mitten. Häll ner degspadet och blanda samman allt. Tillsätt mer mjöl om degen är kladdig. Knåda i ca 10 min, tills degen är smidig och ganska fast. Låt jäsa övertäckt i ca 1h.

Ta upp degen, knåda den lätt och dela den i ca 50 bitar. Rulla varje bit till en lång pinne. Lägg pinnarna på bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ca 20 min.

Värm ugnen till 200*c

Pensla med uppvispat ägg och strö över valfri smaksättning. Jag änvände mig av salt men har också provat kummin. Låt dem gå i ugnen i ca 10-12 min beroende på tjocklek. Låt dem svalna på galler UTAN bakduk.


image3

Blåbärscupcakes med creamcheese frosting

Ingredienser:

115 g margarin
2,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
lite mindre än 1 dl mjölk (0,8 dl)
2 tsk vaniljsocker
ca 3dl blåbär

Gör såhär:
Ställ ugnen på 175 grader. vispa ihop margarinet och sockret tills det är fluffigt, ca 3-5 min. Tillsätt äggen och vispa väl. Sikta mjölet och blanda det med bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål, tillsätt sedan de torra ingredienserna i smeten lite i taget. Varva med mjölken. vispa tills smeten har en jämn och fin konsistens. Ta en sked eller en slickepott och vänd försiktigt i blåbären. Fyll cupcakeformarna 1/2 till 2/3, grädda i ugnen i ca 20 minuter (kolla läget efter 15, jag minns inte hur länge jag hade i dem).

Frosting

Ingredienser:

ca 50 g margarin
ca 100 g philadelphia
1 msk citronjuice, pressad från en citron
minst 1 pkt florsocker (köp två för säkerhets skull och vispa sedan i allt eftersom, tills frostingen har bra konsistens)

Gör såhär:
Vispa först ihop margarinet med philadelphian, tillsätt sedan juicen och efter det florsockret. Ta i rivet citronskal i slutet, du kan ju smaka av först för att se så att det smakar lagom mycket citron.

image17

chokladcupcakes med caramel-fyllning

Ingredienser:

5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl olja
2,5 dl kokande vatten

gör såhär:

sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål. det är smidigast att sikta kakaon och mjölet, på så vis slipper man klumpar i smeten. tillsätt ägg, mjölk och olja. vispa på medelfart i 2 minuter. Rör sedan i det kokande vattnet. Häll smeten i formarna (jag anar att man nästan måste ha en cupcakeplåt till detta recept eftersom att smeten är ganska lös), ca 2/3 av formarna. grädda i ca 20 minuter, prova med en sticka för att vara säker om de är färdiga.

Låt cupcakesen svalna på galler och börja med toffée-fyllningen.

Du behöver en kastrull och förslagsvis en slickepott att röra om med. tricket med att göra denna fyllning är att man måste röra hela tiden så att smeten inte bränner fast i botten av kastrullen.


ingredienser:

2,5 dl vispgrädde
60 gram margarin
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker


Gör såhär:

Tillsätt margarin, hälften av grädden och hälften av sockret i kastrullen. koka upp under omrörning. när smeten börjar att tjockna aningens, tillsätt resten av sockret. koka upp igen och tillsätt resten av grädden när smeten är tjock och har blivit lite brunaktig i nyansen. Sänk temperaturen på plattan, fortsätt att koka under omrörning tills dess att smeten är av lagom konsistens. Tänk på att den inte ska vara för tjock, då blir den svårhanterlig.

Låt fyllningen svalna i fem minuter. efter det, ta cupcakesen och en vass kniv. Skär en cirkel (eller ungefär som en upp och ner-vänd kon) i vardera kaka, lyft upp den, ta bort lite av brödet men spara locket. häll i fyllning (lättast med en tesked) och sätt på locket igen.


Sist men inte minst, frostingen:

ingredienser:

115 gram margarin
1 dl kakao
7 - 8 dl florsocker
0,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

smält margarinet, tillsätt siktat kakao, vaniljsocker och rör om. tillsätt florsocker och mjölk om vartannat. om frostingen är för hård går det bra att ta ytterligare lite mjölk i efterhand.

image19

Hmm, utseendet på dessa stackarna är inte vad det borde vara, jag beklagar detta djupt. Frostingen blev för hård men kändes jättebra då den kom i spritsern där den satte sig ordentligt.

Hälsobullar med fetaost och soltorkade tomater

Dessa bullar blev jag väldigt nöjd med! Tyvärr kommer jag inte ihåg receptet då jag komponerade ihop det på stående fot, ska försöka göra en sats till i helgen och postar receptet då.

image16

Cheesecake

Denna cheesecake gjorde jag till Dannes födelsedag, snodde ihop den på morgonen för servering på kvällen, inget ambitiöst bak men ändå ett bak.

2 dl socker

3 stora ägg

200 g philadephiaost

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

10 digestivekex


Gör så här:

Dela äggen. Vispa sockret och äggulorna pösigt. Rör i vaniljsockret.

Blanda i philadelphiaosten.


Vispa grädden i en egen bunke och rör ihop med det andra.


Vispa äggvitorna hårt i en egen bunke och rör ihop med det andra.


Krossa kexen och lägg hälften av detta på botten av en rund form med löstagbar botten.

Häll i smeten och strö resten av kexsmulorna ovanpå.


Ställ in i frysen 7-8 timmar. Tag ut kakan 15-30 minuter i rumstemperatur före servering. För garnering, välj valfri frukt som du gillar och pryd tårtan med.



image14

Hemmagjord spargetti

Pastadeg

3dl Durumvete
3 Ägg
2msk olja
1tsk salt

Tillsätter du 1msk smaktillsats drar du bort 1 msk olja från receptet

(1msk hackade spenat)
(1msk tomatpuré)

Sikta mjölet på bakbordet och gör ett hål i mitten. Slå sönder äggen och häll i oljan, tillsätt ev, smaktillsatser (tomat eller spenat). Häll i blandningen i mjölhålet och blanda med en gaffel. Knåda degen i 10 minuter tills den blir fast och elastisk. Låt degen vila i kylspåpet minst en timme innan den kavlas ut eller körs i pastamaskinen. Degen är väldigt lätt att arbeta med och känns lite som play doh lera i konsistensen, går inte att misslyckas med detta recept!


 

image15

Creamlax a´la Linn

När jag bestämmer mig för att laga en viss maträtt har jag alltid en bild i huvudet hur jag vill att den ska se ut och hur jag vill att den färdiga produkten ska smaka. Jag slog igenom alla mina kokbäcker men kunde inte hittat något recept som skulle kunna passa det jag hade tänkt att göra. Sagt och gjort så fick jag bygga ett recept själv. Det är enkelt att göra och man får ett elegant resultat.


Till fyra personer

Laxen
8st djupfrysta portionslaxbitar
200g räkor
1pak Cream fresch
½ dl dill
½ dl majonäs
2dl riven ost
1/4 purjolök
saften av ½ citron
1 nypa salt
1 nypa citronpeppar

1. Lägg laxbitarna i en margarinsmord  ungsfast form. Gör en skåra längsmed varje laxbit så det blir som en börs.
2. Blanda de övriga ingredienserna i en skål. Rör försiktigt annars kan räkröran blir rinnig
3. Fyll "laxbörsarna" med räkröran och lägg på det sista som ett täcke över laxen.
4. Låt laxen gå ca 10-15 min i ugnen eller tills den är färdig.

Dillsås
1 fiskbuljong tärning
1 pak cream fresch
1½ grädde
1½ dl vatten
½ dl citronsaft
½dl dill
salt
peppar

Koka ihop fiskbuljongtärning, creamfresch, grädde och vatten tills tärningen är upplöst. Låt såsen reducera något. Tillsätt citronsaften, salt och peppar. Precis innan servering tillsätts dillen, den får en tråkig färg om den går med hela tiden i uppkoket.


Servera anrättningen med pressad potatis, ärtor och en valig grönsallad.




Jag glömde att ta kort på det färdiga resultatet då jag var för hungrig....

Mandelmusslor

Det blir ingen jul utan Mandelmusslor!

ca 50 st

2dl mald sötmandel, skållad och skalad
200g smör el margarin
1½dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Släng upp alla ingredienserna på bakbordet, blanda och knåda ihop. Låt degen vila i  en timme, tumma sedan ut i smorda veckade formar, grädda i nedersta delen i ugnen på 200 grader i 5-8 minuter. Lycka till

image12


Dessa blev så pass lyckade att jag kastade till grannen ett gäng också!

image13

vörtbröd på Svensson´s vis

Tid: ca 3h

Två bröd

Ingredienser

1 1/2 dl russin
3 bitar torkade pomeransskal
100g margarin
2 flaskor porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50g jäst
1½ dl Mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
½ msk malda kryddnejlikor
1.1/4 msk salt
22-23 dl mörkt lantbrödsmjöl



Pensling

½dl sirap

½dl vatten


Gör så här:


1. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita
och hacka skalet fint.
2. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°,
fingervarmt.
3. Finfördela jästen i en bunke och rör ut med lite av den fingervarma
vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, russin, sirap, kryddor
och salt.
4. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska
fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt
jäsa ca 45 min.
5. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två
limpor eller runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 45 min underduk.
6. Sätt ugnen på175°.
7. Grädda bröden på nedersta falsen ca 60min. Pensla bröden med sirap utspädd med vatten. Låt dem svalna på galler.


Om man vill så kan man givetvis utesluta russinen men då blir det ett vanligt sirapsbröd.

image20


image21

  


Rocky Roads

Förberedelsetid: 10 min

Färdigt på: 40 min

Ingredienser


ca 35 kakor

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
2 dl skalade pistagenötter


Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 2 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i lagom stora fyrkanter.

image1

image2


Lussekatter

Tid: 2 timmar

50 st


Du behöver:

50 g (1 pkt) jäst för söta degar

50 g margarin eller smör

5 dl mjölk
1 burk (250 g) kesella
1 ägg

2 pkt (à 0,5 g) saffran

1½ dl socker

½ tsk salt

ca 17 dl vetemjöl
Pensling:

 1 ägg

Garnering:

 russin

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).

3. Häll en del av degspadet (d.v.s. ägget, mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.

4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.


image288

Saffransskorpor

Ingredienser:

100 g smör
1 g saffran
2 st  ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl hel sötmandel
Farinsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med hel sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten).

image11

Jultryfflar a la Leila

Förberedelsetid: 20 min

Färdigt på: 4 tim 20 min

Ingredienser


Till 30 tryfflar:
250 g kvalitetschoklad 70%
1.5 dl vispgrädde
2  msk honung
1  msk smör
1  nypa flingsalt
några droppar pepparmynts olja
florsocker till rullning

Tips

Det går även att rulla tryfflarna med olika smaksatta sockersorter eller kakao. Jag brukar rulla i råsocker blandat med stött kardemumma, strösocker med rivet citronskal som stått framme och torkat, råsocker och kanelblandning eller apelsinsocker. Bara fantasin sätter gränser.


Gör så här

1. Hacka chokladen fint i en hushållsmixer.

2. Koka upp grädde och honung och häll den över chokladen under mixning, tillsätt smör och mixa.

3. Smaksätt med pepparmyntsolja efter smak, mixa.

4. Häll över chokladen i en plastlåda med lock och låt den stelna i kyl, cirka 4 timmar.

5. Rulla chokladen till kulor (tryfflar) och rulla dem i florsocker.

image289


Blåbärspaj med marshmallows

PAJDEG
150gr smällt svalnat smör
3dl mjöl
1dl socker
1krm salt
1/2tsk bakpulver

FYLLNING
5dl blåbär (självplockade)
1/2 msk potatismjöl

DEKORERING
8 -10st marshmallows

GÖR SÅ HÄR Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en skål, slå över det avsvalna smöret och rör om. Blanda blåbären och potatismjölet, lägg dem i pajformen. Klicka ut pajdegen ovanpå och dekorera med marshmallows på toppen. Gräddas i 15 minuter på 225 grader. Busenkelt!


image6

Lilians smarriga Piroger


DEG:
160g margarin
3dl mjölk
50gr jäst
4krm salt
1 ägg
1 äggvita
1-1,2l vetemjöl
1/2dl vetekli

FYLLNINGEN:
600gr blandfärs
2 gula lökar
margarin (till stekning)
salt
svartpeppar
8msk tomatpuré
ev. vitlök

1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR:

Smält margarinet, tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula ner jästen och lös upp den med mjölkblandningen. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Rör till en smidig deg. Låt degen jäsa medan fyllningen görs. Bryn köttfärsen i margarin. Fräs löken i margarin. Tillsätt löken, salt peppar, tomatpuré. låt svalna. Arbeta degen smidig och dela den i 12 delar. Kavla ut varje del till en rund platta. Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop med en gaffel. Lägg pirogerna på bakplåtar försedda med bakplåtspapper. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader till pirogerna är vackert gyllenbrun.


image5

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0