I'm on Honeymoon

The blogg is down because we just got married. I will update as soon as I return home again. Hope you all doing great and don't forget to make every meal a meal special to remember.


spinata & biiconpajer (Reguest)

Detta recept räcker till ca 20 minipajer

Pajdeg:
2dl vetemjöl
2dl grahamsmjöl, fullkorn
170g kylskåpskallt smör
2½ msk kallt vatten


Fyllning:
1 liter nyplockad spenat
2 pak bacon
20 små färska champinjoner
1 liten purjolök
10st körsbärs tomater
5dl lagrad nyriven ost (Jag använde mig av Brännvinsost)

Aggstanning:
4 ägg
1½dl grädde
3dl mjölk
2krm salt
2krm svartpeppar

1 ägg till pensling

Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen i en hushållsassistent eller på bakbordet, tänk på att inte överarbeta degen utan bara tryck ihop till en deg. Låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Rensa, skiva och stek champinjonerna i en stekpanna. Lägg spenaten i kokande vatten och låt koka i 2½minuter tills de bli al dente. Skiva purjolöken i fina skivor, skär körsbärstomaterna på mitten och riv osten.

Tryck ut pajdegen i formarna, jag använde min cupcakeform. Tänk på att skalen ska vara rätt tunna då de rymmer mera fyllning då. Gaffla pajskalen och låt de frysas, detta för att pajskalen ska hålla fin form och inte sjunka ner. När pajskalen är genomfrusna penslas de med ett uppvispat ägg och förbakas på 225*c i ungefär 7minuter.

Fyll pajskalen med spenat, bacon, champinjoner, purjolök och den nyrivna osten. Ställ en halv tomat ovanpå osten.

Blanda alla ingredienserna till äggstanningen i en skål och fyll pajskalen. Låt pajerna gå en si så där 15-20minuter beoende på ugn. Pajerna är klara när äggstanningen har stannat och de fått en fin färg. Låt pajerna kallna i formarna och skälp sedan upp dem. Serveras varma eller ljumma men en grönsallad, serveras med en klick turksik yogurt och ett basilikablad på toppen eller bara som de är.


Nyplockad babyspenat från mamma trädgårdsland.


Fyll pajerna lagom mycket, de ska ha några millimeter till goda att "växa" på.


Prova gärna med en liten sticka om du är osäker på om de är färdiga.



Läcker!


Baguette

Till fördeg:
4dl vetemjöl
½tsk salt
5g jäst
3dl vatten 37*c

Nästa deg:
10g jäst
1msk vatten 37*c
½tsk salt
ca 5dl vatten

Börjar med fördegen. Lägg mjöl och salt i en bunke, lös upp jästen i vattnet och häll i bunken. Rör smeten tills den är jämn och slät. Täck bunken med plastfilm och låt stå minst i 8 timmar eller över natten.

Nästa deg. Rör om i fördegen, lös upp resten av jästen i lite vattten och häll i. Rör ner salt och det mesta av mjölet.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord, är degen för kladdig, tillsätt lite mjöl, är det för hård tillsätt en aning vatten. Knåda eller kör den i hushållsassistent tills degen blir elastisk, gärna i 10minuter. Låt degen jäsa i ca en timme.

Vänd försiktigt ner degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar utan att knåda, täck över degen och låt jäsa i 15minuter.

Forma degen försiktigt till tre längder och lägg dem på en bakplåt. Täck över och låt jäsa i ca 50minuter.

Värm under tiden ugnen så varm du kan. För att få baguetterna frasiga sätt in en rostfri skål eller braspannan med vatten och låt det koka i botten på ugnen.


Skär eventuellt skåror diagonalt på bröden, pensla med lite vatten och strö eventuellt flingsalt på. Ställ in i ugnen, stäng luckan snabbt. Grädda i ca 20 minuter, tills baguetterna är krispiga och ljust gyllenbruna. Låt dem svalna på galler utan duk.
______________________________________________________________________________________________

Note: Om man vill kan man blanda i hackad choklad i andra smeten, gott gott gott!!!!



Ciabatta

Till 12 portionsbröd

ca 1,4dl vetemjöl
1 msk salt
1 msk olivolja
1 tsk socker
15g jäst
5dl vatten
olivolja till pensling


Lättast gör du degen i en hushållsassistent men vill du träna din armmuskler rekommenderar jag armkraft. Smula jästen och tillsätt sockret, saltet och olivoljan, blanda tills jästen har löst sig helt. Tillsätt vattnet och sedasn mjölet, lite i taget, degen ska vara rätt lös. Låt degen gå ca 10minuter i hushållsassistenten, eller knåda i 20minuter, detta för att degen ska bli elastisk.

Kavla ut degen till en fyrkant på ett bakplåtspapper och låt vila minst en timme. Mjöla bakbordet lätt och själp försiktigt upp degen, knåda den ej. Skär ut passande bitar och lägg dem på bakplåten, pensla bröden med olivolja, täck över med duk och låt vila minst i två timmar.

Sikta mjöl på ovansidan innan de bakas i 200*c i ca 20 minuter, beroende på storlek. Låt dem svalna på galler utan duk.
_____________________________________________________________________________________________

NOTE: Man kan mycket fördelaktigt byta ut en del vetemjöl mot till exempel fullkornsmjöl av något slag om man vill göra det lite nyttigare, tänk bara på att inte ha i lika mycket mjöl då, ca 2dl fullkornsmjöl motsvarar ca 4 dl vetemjöl, känn på konsistensen. Skulle du vilja ha ett mer smakrikt bröd, komplettera då med oliver, soltorkade tomater, fetaost eller liknande.






RSS 2.0