chokladcupcakes med caramel-fyllning

Ingredienser:

5 dl socker
4,5 dl vetemjöl
2 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
2 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl olja
2,5 dl kokande vatten

gör såhär:

sätt ugnen på 175 grader.

Rör ihop socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en stor skål. det är smidigast att sikta kakaon och mjölet, på så vis slipper man klumpar i smeten. tillsätt ägg, mjölk och olja. vispa på medelfart i 2 minuter. Rör sedan i det kokande vattnet. Häll smeten i formarna (jag anar att man nästan måste ha en cupcakeplåt till detta recept eftersom att smeten är ganska lös), ca 2/3 av formarna. grädda i ca 20 minuter, prova med en sticka för att vara säker om de är färdiga.

Låt cupcakesen svalna på galler och börja med toffée-fyllningen.

Du behöver en kastrull och förslagsvis en slickepott att röra om med. tricket med att göra denna fyllning är att man måste röra hela tiden så att smeten inte bränner fast i botten av kastrullen.


ingredienser:

2,5 dl vispgrädde
60 gram margarin
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker


Gör såhär:

Tillsätt margarin, hälften av grädden och hälften av sockret i kastrullen. koka upp under omrörning. när smeten börjar att tjockna aningens, tillsätt resten av sockret. koka upp igen och tillsätt resten av grädden när smeten är tjock och har blivit lite brunaktig i nyansen. Sänk temperaturen på plattan, fortsätt att koka under omrörning tills dess att smeten är av lagom konsistens. Tänk på att den inte ska vara för tjock, då blir den svårhanterlig.

Låt fyllningen svalna i fem minuter. efter det, ta cupcakesen och en vass kniv. Skär en cirkel (eller ungefär som en upp och ner-vänd kon) i vardera kaka, lyft upp den, ta bort lite av brödet men spara locket. häll i fyllning (lättast med en tesked) och sätt på locket igen.


Sist men inte minst, frostingen:

ingredienser:

115 gram margarin
1 dl kakao
7 - 8 dl florsocker
0,5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

smält margarinet, tillsätt siktat kakao, vaniljsocker och rör om. tillsätt florsocker och mjölk om vartannat. om frostingen är för hård går det bra att ta ytterligare lite mjölk i efterhand.

image19

Hmm, utseendet på dessa stackarna är inte vad det borde vara, jag beklagar detta djupt. Frostingen blev för hård men kändes jättebra då den kom i spritsern där den satte sig ordentligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0