vörtbröd på Svensson´s vis

Tid: ca 3h

Två bröd

Ingredienser

1 1/2 dl russin
3 bitar torkade pomeransskal
100g margarin
2 flaskor porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50g jäst
1½ dl Mörk sirap
1 msk malda pomeransskal
1 msk mald ingefära
½ msk malda kryddnejlikor
1.1/4 msk salt
22-23 dl mörkt lantbrödsmjöl



Pensling

½dl sirap

½dl vatten


Gör så här:


1. Koka pomeransskalen i vatten några minuter. Skär bort det vita
och hacka skalet fint.
2. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt porter och must. Ljumma till 37°,
fingervarmt.
3. Finfördela jästen i en bunke och rör ut med lite av den fingervarma
vätskan. Tillsätt resten av vätskan, pomeransskalen, russin, sirap, kryddor
och salt.
4. Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta till en smidig och ganska
fast deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och låt
jäsa ca 45 min.
5. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta den smidig. Forma två
limpor eller runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa ca 45 min underduk.
6. Sätt ugnen på175°.
7. Grädda bröden på nedersta falsen ca 60min. Pensla bröden med sirap utspädd med vatten. Låt dem svalna på galler.


Om man vill så kan man givetvis utesluta russinen men då blir det ett vanligt sirapsbröd.

image20


image21

  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0