Gottebrytbröd (Fullkornsdinkelmjöl)

Ingredienser:

9 dl fullkornsdinkelmjöl
3½-4 dl grahamsmjöl
100 g smör/margarin
½ dl vetegroddar
4 msk krossad linfrön
2,5 dl kesella
50 g jäst
2 msk flytande honung
½ l mjölk
2 tsk salt
2 msk sesamfrö


Gör så här

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
Värm mjölken fingervarm (37 grader) tillsammans med fettet.
Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den ljumna mjölken.
Rör ner yoghurt eller kesella , honung, saltet, vetegrodddar, linfrön och mjöl.
Arbeta i hop till en deg/smet.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
Ta upp deg-smeten på mjölat bakbord och dela den i ca 24 delar.

När man bakar med dinkelmjöl ska degen vara ganska kladdig.
Tänk därför på att inte tillsätta mer mjöl än vad receptet anger.
Arbeta istället varje bulle varsamt med lite grahamsmjöl på bakbordet och i handflatorna.
Lägg dem ganska tätt i en smord plåt/alt. bakpappersklädd, med höga kanter.
Jäs ytterligare 20 minuter.
Pensla bullarna med äggula och lite vatten och strö över sesamfrön.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
Låt svalna helt i plåten innan du bryter isär bröden.
Går alldeles utmärkt att frysa in.



Detta brytbröd är väldigt saftigt och mäktigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0