Baguette

Till fördeg:
4dl vetemjöl
½tsk salt
5g jäst
3dl vatten 37*c

Nästa deg:
10g jäst
1msk vatten 37*c
½tsk salt
ca 5dl vatten

Börjar med fördegen. Lägg mjöl och salt i en bunke, lös upp jästen i vattnet och häll i bunken. Rör smeten tills den är jämn och slät. Täck bunken med plastfilm och låt stå minst i 8 timmar eller över natten.

Nästa deg. Rör om i fördegen, lös upp resten av jästen i lite vattten och häll i. Rör ner salt och det mesta av mjölet.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord, är degen för kladdig, tillsätt lite mjöl, är det för hård tillsätt en aning vatten. Knåda eller kör den i hushållsassistent tills degen blir elastisk, gärna i 10minuter. Låt degen jäsa i ca en timme.

Vänd försiktigt ner degen på mjölat bakbord. Dela degen i tre delar utan att knåda, täck över degen och låt jäsa i 15minuter.

Forma degen försiktigt till tre längder och lägg dem på en bakplåt. Täck över och låt jäsa i ca 50minuter.

Värm under tiden ugnen så varm du kan. För att få baguetterna frasiga sätt in en rostfri skål eller braspannan med vatten och låt det koka i botten på ugnen.


Skär eventuellt skåror diagonalt på bröden, pensla med lite vatten och strö eventuellt flingsalt på. Ställ in i ugnen, stäng luckan snabbt. Grädda i ca 20 minuter, tills baguetterna är krispiga och ljust gyllenbruna. Låt dem svalna på galler utan duk.
______________________________________________________________________________________________

Note: Om man vill kan man blanda i hackad choklad i andra smeten, gott gott gott!!!!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0