Ciabatta

Till 12 portionsbröd

ca 1,4dl vetemjöl
1 msk salt
1 msk olivolja
1 tsk socker
15g jäst
5dl vatten
olivolja till pensling


Lättast gör du degen i en hushållsassistent men vill du träna din armmuskler rekommenderar jag armkraft. Smula jästen och tillsätt sockret, saltet och olivoljan, blanda tills jästen har löst sig helt. Tillsätt vattnet och sedasn mjölet, lite i taget, degen ska vara rätt lös. Låt degen gå ca 10minuter i hushållsassistenten, eller knåda i 20minuter, detta för att degen ska bli elastisk.

Kavla ut degen till en fyrkant på ett bakplåtspapper och låt vila minst en timme. Mjöla bakbordet lätt och själp försiktigt upp degen, knåda den ej. Skär ut passande bitar och lägg dem på bakplåten, pensla bröden med olivolja, täck över med duk och låt vila minst i två timmar.

Sikta mjöl på ovansidan innan de bakas i 200*c i ca 20 minuter, beroende på storlek. Låt dem svalna på galler utan duk.
_____________________________________________________________________________________________

NOTE: Man kan mycket fördelaktigt byta ut en del vetemjöl mot till exempel fullkornsmjöl av något slag om man vill göra det lite nyttigare, tänk bara på att inte ha i lika mycket mjöl då, ca 2dl fullkornsmjöl motsvarar ca 4 dl vetemjöl, känn på konsistensen. Skulle du vilja ha ett mer smakrikt bröd, komplettera då med oliver, soltorkade tomater, fetaost eller liknande.






Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0