spinata & biiconpajer (Reguest)

Detta recept räcker till ca 20 minipajer

Pajdeg:
2dl vetemjöl
2dl grahamsmjöl, fullkorn
170g kylskåpskallt smör
2½ msk kallt vatten


Fyllning:
1 liter nyplockad spenat
2 pak bacon
20 små färska champinjoner
1 liten purjolök
10st körsbärs tomater
5dl lagrad nyriven ost (Jag använde mig av Brännvinsost)

Aggstanning:
4 ägg
1½dl grädde
3dl mjölk
2krm salt
2krm svartpeppar

1 ägg till pensling

Blanda samman alla ingredienserna till pajdegen i en hushållsassistent eller på bakbordet, tänk på att inte överarbeta degen utan bara tryck ihop till en deg. Låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Rensa, skiva och stek champinjonerna i en stekpanna. Lägg spenaten i kokande vatten och låt koka i 2½minuter tills de bli al dente. Skiva purjolöken i fina skivor, skär körsbärstomaterna på mitten och riv osten.

Tryck ut pajdegen i formarna, jag använde min cupcakeform. Tänk på att skalen ska vara rätt tunna då de rymmer mera fyllning då. Gaffla pajskalen och låt de frysas, detta för att pajskalen ska hålla fin form och inte sjunka ner. När pajskalen är genomfrusna penslas de med ett uppvispat ägg och förbakas på 225*c i ungefär 7minuter.

Fyll pajskalen med spenat, bacon, champinjoner, purjolök och den nyrivna osten. Ställ en halv tomat ovanpå osten.

Blanda alla ingredienserna till äggstanningen i en skål och fyll pajskalen. Låt pajerna gå en si så där 15-20minuter beoende på ugn. Pajerna är klara när äggstanningen har stannat och de fått en fin färg. Låt pajerna kallna i formarna och skälp sedan upp dem. Serveras varma eller ljumma men en grönsallad, serveras med en klick turksik yogurt och ett basilikablad på toppen eller bara som de är.


Nyplockad babyspenat från mamma trädgårdsland.


Fyll pajerna lagom mycket, de ska ha några millimeter till goda att "växa" på.


Prova gärna med en liten sticka om du är osäker på om de är färdiga.



Läcker!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0