Leilas Citronpaj med Hallonmaräng- på mitt sätt

Ingredienser

NOTE!!!!!!!!
Det blev väldigt mycket mördeg av detta recept, räcker gott och väl att göra halva satsen.

Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemon Curd:
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering
Hallonmaräng:
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon

Tips

Gör så här

1. Mördeg:

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemon Curd:

NOTE!!!!!!!!!!!
Använd en tjockbottnad kastrull och vispa kraftigt, annars bränns det lätt vid i bottnen.

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering:

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

NOTE!!!!!!!!!!
Jag gjorde inte så som det stod i receptet eftersom jag helt enkelt inte tyckte att det lät som det bästa alternativet. Jag gjorde swissmaräng istället efter som det liknar mashmellows. Vispade ihop äggvitorna och det mesta utav sockret över ett vattenbad till det nådde 65*C, drog av bunken och fortsatte att vispa till marängen kallnat, därefter vispade jag ner de mosade hallonen lite i taget.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter.



Citroner till Lemoncurden


Den färdiga Lemoncurden


Kavla ut degen och tryck i den i formen


Marängsmeten fint rosafärgad av hallonen


Jag använder mig av spritspåse från "Werner & Werner", kostar 5kr stycket men det är det värt. Tyllet kommer ifrån samma butik.



Det färdiga resultatet. Lite bränt på topparna men ett helt ok resultat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0