Rågkakor

50gr jäst
5dl vatten (fingervarmt)
1msk smör
2msk mörk (bröd) sirap
1½tsk salt
1msk kummin
½msk ättiksprit
450gr (8dl) fint rågmjöl
300gr (5dl) kärnvetemjöl

1. Smula ner jästen i en degskål. Häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2. Tillsätt övriga ingredienser, men spar 1dl av vetemjölet till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
3. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 40 minuter.
4. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i fyra delar. Kavla eller platta ut dem till runda kakor, ca 16cm i diameter.
5. Lägg kakorna på plåtar smorda eller med bakplåtspapper. Nagga dem och låt jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0